VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
TÜM ÜRÜNLERDE ÜCRETSİZ KARGO
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
TÜM ÜRÜNLERDE ÜCRETSİZ KARGO
Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli halı seçmek için dikkat edilmesi gereken etkenler olduğunu dile getirmek mümkündür. Herkes evinin dekorasyonunu tamamlaması ve işlevsel bir kullanıma sahip olması için kaliteli bir halı istiyor olsa da seçim yapmak her zaman çok kolay olmayabiliyor. Ancak bir halının kaliteli olduğunu anlamak adına izleyebileceğiniz farklı yollar bulunuyor. 

Malzeme ve dokuma sıklığı bir halının kaliteli olduğunu anlamak adına izlenmesi gereken en önemli yolların başında geliyor. Bunun yanı sıra binlerce farklı desen, renk ve doku ile üretilen halılar arasından seçim yaparken kafa karışıklığı yaşamanız oldukça normal. Ancak bir halının maddi değerinin belirlenmesinin yanında kullanım ömrü ve kullanışlılığı gibi etkenlere de dikkat ederek karar vermek gerekiyor.

Halı Kalitesi Nasıl Belirlenir? Özellikler ve Kalite İşaretleri

Ev dekorasyonunu tamamlamak isteyen pek çok kişi alışverişini kaliteli halı modelleri ile yapar. Halının kalitesi belirlenirken göz önünde bulundurulan etkenleri listelemek gerekirse;

Doku: Halı dokusu üretimi esnasında kullanılan iplik yapısının yüzeye yansıması olarak bilinir. Makine dokuması bir halıda metrekare başına atılan düğüm sayısı artar ve düğüm sayısının artması halının daha sıkı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Eğer metrekare başına atılan düğüm sayısı azalırsa bu halı dokusunun seyrek olmasına neden olur. Bir halının dokusu sık ve tok olmalıdır. Sık ve tok bir dokuya sahip olan halı daha kaliteli olarak ele alınabilir.

Ağırlık: Halıda kullanılan malzeme miktarının artması halının ağırlığının artması anlamına gelir. Ölçüleri ve iplik türü aynı olan iki halıdan hangisi daha ağırsa bu ağır olan halıda daha fazla iplik kullanıldığını gösterir. Halıda kullanılan ipliğin ağırlığının artması halı performansının artmasını sağladığı için, ağırlık kaliteyi belirleyen önemli etkenlerden biri olarak bilinir. 

İplik türü: En kaliteli halı modelleri ile ilgili araştırma yaparken iplik türü ve iplik türünün kalitesini göz ardı etmemeniz gerekir. Halı üretimi esnasında kullanılan ipliğin öncesi halının göstereceği performansı doğrudan etkiliyor. Üretim esnasında kullanılan ipliğin türü halının aşınma, lekelenme ve renk taşıma performansının farklılık göstermesine neden oluyor.

İlmek sıklığı: En kaliteli halı markası hakkında araştırma yapanların halı seçimi sırasında dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli etken ise ilmek(dokuma) sıklığı. Kalite standartları açısından sınıflandırmada ilmek sıklığı oldukça önemli bir rol oynuyor. Halının ilmek sıklığı, kalitesini doğrudan etkiler. İlmeğin sık ve yoğun olması, daha dayanıklı, uzun ömürlü ve yumuşak bir dokuya sahip bir halı anlamına gelir. Yoğun ilmekli halılar, aşınmaya ve yıpranmaya karşı daha dirençli  olduğunu söyleyebiliriz.

Hav yüksekliği: Hav olarak adlandırılan ve dokumada kullanılan ipliklerin yüzeyde yer alan tüyleri olarak bilinen bu özellik makine ve el üretimi halılarda birbirinden farklı oluyor. Ancak Türk Standart Enstitüsü tarafından belirlenen kurallara göre halı üretimi sırasında sağlanması gereken azami bir hav yüksekliği bulunuyor. Hav yüksekliği halının darbelere karşı göstereceği dayanıklılığı ya da ağır yük sonrası halıda meydana gelebilecek kalınlık kaybını doğrudan etkiliyor.

Halı Seçerken Kaliteye Dikkat Etme Rehberi 

Herkes yaşam alanı için en kaliteli halı seçeneklerinden biriyle tercih yapmak istese de halıların seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken etkenleri bilmeden bu tercihi yapmak oldukça zor. Binlerce farklı desen ve model ile üretiliyor olması kafa karışıklığı yaşamanıza neden olabilir. Modern halı çeşitleri, seçim yaparken sizin beklentinize, dokusundan ağırlığına dikkat etmeniz gereken çok sayıda etkene sahip. Halıların kalitesini belirleyen özellikler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunuz takdirde “en kaliteli halı hangisi?” sorusuna çok daha kolay şekilde yanıt verebilirsiniz. Kaliteli bir iplik türüyle üretilen ve ilmek sıklığı konusunda yeterli standardı karşılayan halılar uzun süreli ve kaliteli kullanıma sahip oluyor.